HOME

BIOGRAFIE

 

Chevy Cats is een Nederlands Rockabilly Trio van origine uit Utrecht. De band startte in 1983 en sinds die start hebben zij hun leven voor een deel in de  “Fiftiesstyle” staan.
Alle drie Chevy Cats zijn fanatieke verzamelaars, die alles zo origineel mogelijk willen hebben. Deze manier van leven en denken heeft veel consequenties voor hun visie op Rockabilly en Rock en Roll.  Ze spelen met scheerapparaat-microphones en oude instrumenten als een authentiek Rockabilly Trio.
Zoals ze zelf zeggen: “Rock and Roll is niet alleen goede muziek, maar ook een manier van leven."
 

Stijl

Ze spelen een gevarieerd programma van snelle Swing in de stijl van de vijftiger jaren. Alleen zijn het geen klakkeloos nagespeelde kopieën van het klassieke werk, zij spelen het met hun eigen interpretatie, die zij toevoegen aan dat originele geluid. Deze presentatie wordt gekenmerkt door: “een enthousiaste, wilde en zeer onderhoudende stageact en een fantastisch geluid, alsof het nog steeds de “Roaring-fifties”is”.
Het speciale van deze band is, dat zij zoveel enthousiasme in hun muziek en show stoppen, dat het publiek daar direct op reageert.
Chevy Cats staan geen moment stil, van het begin tot het eind één en al beweging op het podium, De bassist bespeelt zijn “slappin’ bass” in allerlei standen; erop- en eronder liggend, erop staand etc. De gitarist bespeelt zijn “acoustic guitar” terwijl hij overal op- en af  klimt, variërend van bass-drum en staande bas tot boxen en zelfs de bar (Café-eigenaars, pas op!), onderwijl beweegt de drummer zich langs alle kanten van zijn snare- en bassdrum, zodat het een flitsend geheel is.
 

Repertoire en inspiraties

Enkele nummers uit hun repertoire zijn: Lonesome Train, Boppin’ de Blues, Litte Pig, My Baby Left Me, Sneaky Pete, Sag Drag and Fall, Party Doll en Rockabilly Guys.
Hun bronnen van inspiratie zijn o.a.: Johnny Burnette and the Rock and Roll Trio, Sonny Burgess, Tennessee Ernie Ford, Sid King, Carl Perkins en Elvis uit zijn vroegste periode (toen hij nog bij het legendarische SUN-label zat).
 

Platen

2 Platen zijn er uitgegeven op het eigen Chevy Cats Rockabilly label.
Een daarvan is een “special  collectors item” nl. een 10”, met op één zijde; Lonesome Train, Jump Rope Boogie, Can’t  find the doorknob, Why oh Why en Tear it up op 33 1/3 toeren.
Op de andere zijde staat een 78 toeren uitvoering van Lonesome Train. De tweede (tegelijkertijd) uitgebrachte plaat is een single, met aan de ene kant Turn around, don’t  look back, en aan de andere kant, Please don’t leave me.
Alle opnames zijn opgenomen tijdens live-sessies in de studio, spelend over originele apparatuur, op een mono twee sporen recorder.
Zij hebben daarbij niet gestreefd naar perfectie, maar naar originaliteit, zoals wel afgeleid kan worden uit het feit dat zij de moeite hebben genomen een platenperserij te zoeken die 78-toeren platen wilde persen, en de hoes op de originele vijftiger jaren manier wilde vouwen.

Momenteel wordt er gewerkt aan nieuwe geluidsopnames die op eigentijdse apparatuur afgespeeld kunnen worden
 

Publiek

 In januari 1988 is de band door de lezers van het bekende R&R en Rockabillyblad “Boothill”gekozen tot DE populairste live-band van Nederland, terwijl ze in Duitsland door het publiek hiervoor al de derde plaats kregen, voorafgegaan door twee professionele Engelse bands.
Het devies van Chevy Cats is, “The real origial sound of the early fifties”, en als u hen ziet en hoort zult u weten waarom.

 

 

HOME